miercuri, 12 martie 2014

CÎT CHELTUIE STATUL PENTRU COPIII NOU-NĂSCUȚI?

În ultimele zile spațiul mediatic a fost intens ocupat cu războiul purtat de mămici cu autoritățile pe tema formulei de calcul a mărimii îndemnizațiilor pentru maternitate. Autoritățile au tot încercat să ne convingă că redacția nouă a Legii 322 vine să asigure o protecție socială persoanelor de bună credință care au achitat contribuții de asigurări sociale pentru o perioadă mai mare și dintr-un venit mai mare în raport cu persoanele care au avut posibilitate, prin diferite metode, să-și majoreze artificial venitul din care se calculează aceste indemnizatii doar pentru una sau două luni lucrate complet înainte de luna în care survine riscul asigurat.
Din păcate însă, Ministerul Muncii sau Casa Națională de Asigurări Sociale nu au prezentat publicului cifre concrete referitor la cît cheltuie statul pentru îndemnizațiile de maternitate, care ar fi economiile obținute și care sunt fraudele reale (se vorbea și de suma de 50 de milioane de Lei).
Prin urmare, am încercat să găsesc răspuns la întrebarea: Cît cheltuie statul pentru copiii nou-născuți?
Deși a fost un proces complicat de căutare a datelor,în cele din urmă am găsit date valabile pentru anual 2012 în Raportul Social Anual elaborat de Minister .
Pentru a impune din start claritate, cheltuielile luate în calcul se referă la:
Pentru Persoanele Asigurate:
  1. indemnizaţie lunară pentru cresterea copilului pina la virsta de 3 ani 
  2. indemnizatie unica la nasterea primului copil
  3. indemnizatie unica la nasterea fiecarui al doilea copil
Pentru Persoanele Neasigurate
  1. indemnizaţie lunară pentru cresterea copilului pina la virsta de 1,5 ani
  2. indemnizatie unica la nasterea primului copil
  3. indemnizatie unica la nasterea fiecarui al doilea copil

Ce am avut și ce am pierdut

Procesele demografice din ultimul deceniu în RM sunt triste, iar acest lucru poate fi lesne înțeles dacă analizăm numărul anual al copiilor nou-născuți și rata nataliății. Dacă în anul 1985 în Moldova se nășteau peste 90 de mii de copii, sau 21,5 născuți la 1000 de locuitori, în anul 2012 numărul acestora era de peste 2 ori mai mic (39 435 născuți) sau 11,1 la 1000 de locuitori. Din păcate această tendință negativă se menține în ultimii 10 ani, iar tematica alocațiilor acordate de stat mamelor capătă o sensibilitate și mai mare într-un asemenea context trist.

Cît se cheltuie pentru îndemnizații pentru creșterea copiilor

Pornind de la cheltuielile enumerate mai sus,constatăm că în anul 2012 valoarea îndemnizațiilor pentru maternitate a atins 540,2 milioane Lei. Este de remarcat faptul că per total, statul cheltuie mai mulți bani pentru persoanele asigurate care contribuie cu Bani la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat 341,3 mil. Lei (63,2%) , decît pentru persoanele neasigurate 198,9 mil. Lei (36,8%).

Doar una din trei mame este contribuabil BASS

Deși autoritățile ne spuneau că unul din obiectivele modificărilor legii 322 contestate de mame este încurajarea persoanelor de a desfășura oficial activitate în cîmpul muncii și creşterea responsabilităţii acestora de a achita cu bună credință contribuții de asigurări sociale pentru o perioadă mai mare și din venit mai mare, realitatea datelor statistice mă face să cred că dacă se menține legea în forma actuală, autoritățile din contra se vor îndepărta de atingerea acestui obiectiv. Această afirmație rezidă din faptul că potrivit datelor oficiale, una din 3 mame este contribuabil la BASS. Or, modificările contestate de societate lovesc anume în mamele active în cîmpul muncii, care sunt puține și așa din păcate.

Îndemnizția lunară: mărul discordiei

De fapt, polemicile legate de Legea 322 se referă exclusiv la mărimea îndemnizației lunare pentru persoanele asigurate: adică pentru mamele angajate în cîmpul muncii care contribuie cu impozite și taxe la buget. Pentru persoanele neasigurate îndemnizația lunară dată este stabilită prin lege (300 de Lei în 2012) și durează pînă ce copilul împlinește un an jumate. Pe de altă parte, potrivit datelor din 2012, de îndemnizație lunară pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani au beneficiat 37 318 persoane, iar conform autorităților, valoarea medie a îndemnizației date a constituit 868,52 Lei.
Prin urmare, înmulțind valoarea medie a îndemnizației lunare cu numărul de beneficiari, reiese că în anul 2012 statul a cheltuit cu mamele aflate în concediu de maternitate suma de 371,6 de milioane de Lei. În start scriam că cineva vehicula pierderi ale bugetului de 50 de milioane de Lei din această îndemnizație însușită incorect. Întrebarea mea firească este: DE UNDE? DIN 371,6 DE MILIOANE DE LEI???? :D

Chiar astăzi am ajuns să aflăm că autoritățile cedează pînă la urmă (cine s-ar fi îndoit, e an electoral!!! :D ) și vor satisface pînă la urmă cerințele mămicilor. Sper așa să fie, pentru că țara asta are nevoie de VIITOR, iar dacă vom ajunge să creăm constrîngeri pentru cele mai simple facilități, vom merge fără sens și fără orizont.
Iar în asemenea chestiuni argumentul că nu sunt bani la buget ar trebui pur si simplu să dispară, pentru că e vorba de interesul nostru național. Mai mult decît atît, dacă s-au găsit în acest an 44 de milioane de Lei pentru a majora salariile judecătorilor, chiar nu se găsesc cîteva zeci de milioane pentru copii.....
Terminînd pe o notă pozitivă, nu pot să spun decît că mă bucur că autoritățile au revenit la sentimente mai bune la acest subiect. Despre alte puncte bune din lege nu o sa vorbesc, guvernarea a avut grijă să o facă și să multiplice efectul :D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu