joi, 27 martie 2014

DESPRE ROMANISMUL DIN MINE

Pentru mine ziua de 27 Martie 1918, cand Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu Romania chiar are o semnificație sufletească. Aceste emoții vin fără să vrei pentru cineva care gîndește și simte romanește.

Or, deși eu nu dețin și cetățenie romană, mă regăsesc în identitatea și spiritul națiunii romane. Altfel nici nu poate fi:
  • Pentru cineva care a învățat Istoria Romanilor încă de mic cînd, deși nu puteam citi o rugam pe mămica să îmi citească Daciada.
  • Pentru cineva care a avut un Radio de buzunar dăruit de tata de la 6 ani, crescînd astfel cu o limbă Romana pură și imaculată ascultată la programele Radio Romania Actualități.
  • Pentru cineva care a crescut și a lărgit orizonturile cu emisiunile TVR 1.
  • Pentru cineva care s-a îndrăgostit ireversibil de fotbal datorită unei echipe romanești: Rapid București și care a plîns alături de alte milioane de romani după meciul blestemat de la Copenhaga cu Danemarca în urma căruia tricolorii au ratat Europeanul din 2004.

Nu mă declar unionist din simplul motiv că am trăsătura de a fi pragmatic și înțeleg că trenul istoriei pentru Unire a trecut acum 20 și ceva de ani, cînd clasa noastră politică influențată de reminiscențele trecutului soviet-comunist a clacat deplorabil la testul de identitate națională. Aceleași reminiscențe mizerabile marca homo soveticus murdăresc și azi valorile romanismului autentic.
Îmi aduc aminte de un discurs al lui Marian Lupu în care remarca că fiecare cetățean are dreptul să se identifice etnic așa cum dorește el, lucru care aparent este corect. Însă în această ecuație mai există și un adevăr istoric ce nu poate fi neglijat, iar dacă noi vom continua să ne pseudo-identificăm nu vom avea rădăcini. Or, fără de rădăcini este imposibil să te dezvolți, poate doar să te tîrăști, ceea ce facem noi de la Independență încoace…
Vreau să îi felicit sincer pe toți cei ce se identifică ca exponenți a Națiunii Romane cu ocazia zilei de 27 Martie. Indiferent ce cetțenie aveți sau pe ce teritorii Vă aflați, cel mai mult contează ce aveți în suflet…
Și desigur, Doamne ocrotește-i pe Romani…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu