miercuri, 26 noiembrie 2014

CUM PARTIDELE POT REZOLVA SARCINI CONCRETE ÎN OCHII MOLDOVENILOR


În avalanșa de sondaje și previziuni electorale de care avem parte în această perioadă, una din întrebările pe care mi li-am pus este: Pentru ce anume votează moldovenii un partid sau altul?
Răspunsul la această întrebare l-am obținut din sondajul realizat de IMAS, pe care de altfel îl consider cel mai credibil din toate. Una din întrebările la care au fost rugați respondenții să dea răspuns este: Care dintre următoarele partide credeţi că se pot descurca cu următoarele sarcini?
  1. Să creeze locuri de munca
  2. Să dezvolte economia
  3. Să vă facă să vă simțiți mîndru de a fi moldovean
  4. Să aducă RM mai aproape de Vest și de UE
  5. Să readucă cinstea, onestitatea
  6. Să îmbunătăţească sistemul educaţional
  7. Discută şi oferă soluţii pentru problemele femeilor
  8. Discută şi oferă soluţii pentru susţinerea familiilor
  9. Să creeze condiţii pentru revenirea moldovenilor acasă (în Rep. Moldova)
Rezultatele cu răspunsuri le puteți vedea în tabelul de mai jos, iar pentru a genera anumite concluzii mai interesante am adăugat și un rînd cu Intențiile de Vot Finale pentru a sesiza anumite diferențe.

Din tabelul de mai sus putem constata că încrederea cetățenilor în partide pentru a rezolva sarcini concrete este extrem de redusă:
Pentru 5 sarcini din 9, lider în Topul partidelor este….Nici un partid.


În continuare cateva lucruri ce se desprind pentru principalele partide

PCRM - puterea e în Brandul de seceră și ciocan

Deși în intențiile de Vot Finale, comuniștii au un scor electoral de 19,6%, aceștea nu au atins acest prag la nici una din cele 9 sarcini menționate. Cel mai bun rezultat din dreptul comuniștilor este în dreptul poziției Crearea locurilor de muncă – 16%. Acest paradox se explică prin faptul că mulți din electoratul comunist votează instinctiv pentru Brandul Secera și Ciocanul, iar cînd vine vorba de rezolvarea unor probleme concrete fie răspund Nici un partid, fie Nu știu sau Nu răspund.

PLDM - puterea e în apropierea de UE

Rezultatele din dreptul liberal-democraților scot în prim plan puncte forte abilitatea de a duce RM mai aproape de UE și de a îmbunătăți sistemul educațional. Scorul privind apropierea de UE este unul cu adevărat impresionant – 33,8%, adică aproape dublu raportat la intențiile de vot finale – 17,2%. Și la Educație avansul față de intențiile de Vot finale este de 6,7 puncte procentuale – 23,9%, iar rezultatele muncii ministrului Maia Sandu se simt și în dreptul partidului din care deja face parte. Totuși, în dreptul sarcinii Să readucă cinstea, onestitatea rezultatul PLDM este de doar 15%, iar asta se datorează inclusiv acuzațiilor de corupție lansate în media asupra liderului formațiunii Vlad Filat. Or, în RM corelația dintre imaginea liderului unui partid și imaginea partidului în ansamblu este foarte ridicată. În opinia mea, potențialii alegători PLDM stau în fața unei dileme: să dea prioritate imaginii partidului de bastion al integrării europene sau să ia în serios acuzațiile de corupție asupra liderului ei, acuzații nuanțate continuu în special de către Renato Usatîi și partidul acestuia Patria.
Între timp, echipa de PR a PLDM se pare că analizează bine sondajele, iar ultimul spot electoral scoate și mai mult în evidență antagonismul dintre beneficiile integrării europene și pericolul devierii acestui curs:


PDM - puterea e în Femei și Familie

În general, rezultatele democraților la majoritatea sarcinilor sunt apropiate de intențiile de vot finale. PDM este cel mai vulnerabil la sarcina legată de Readucerea cinstii și onestității (12,4%), iar ca și în cazul PLDM, campaniile mediatice asupra unuia din liderii formațiunii – Vlad Plahotniuc își spune cuvîntul. Paradoxal, PDM nu stă foarte bine în fața alegătorilor nici cu sarcina Să vă facă să vă simțiți mîndru de a fi moldovean, asta deși domnul Marian Lupu insistă  pe misterioasa sa limbă moldovenească J Trecînd peste glume, Partidul Democrat este lider incontestabil la 2 din cele 9 sarcini: Soluții pentru problemele femeilor – 21,8% și Soluții pentru susținerea familiilor – 21,6%. Explicațiile unor asemenea rezultate pot fi atît faptul că PDM a deținut din 2009 Ministerul de resort, iar întreaga campanie a partidului s-a axat pe mesaje sociale.
De altfel, și persoanele responsabile de campania PD urmăresc abil sondajele, iar în ultimul spot electoral este axat anume pe Femei și Familie.PL - puterea e în Romanism

Deși la Intențiile de Vot Finale Partidul Liberal are un scor de 8,5%, la 8 din cele 9 sarcini enunțate, PL are rezultate inferioare raportate la intențiile de vot. Unica sarcină la care PL are un scor superior rezultatului general este Să vă facă să vă simțiți mîndru de a fi moldovean, iar acest fapt denotă că profilul alegătorilor PL sunt Pro Romani -  persoane care aleg după principii identitare și naționale. Senzația mea este că PL nu utilizează aproape deloc potențialul de atragere a unui segment din electoratul pragmatic, care alege după criteriile socio-economice. În această Electorală PL nu dispune de un program economic adaptat condițiilor actuale.  Rezultatele modeste din dreptul sarcinilor legate de Locuri de muncă și Dezvoltarea economiei arată că liberalii ar trebui să acorde mai multă atenție și acestei laturi. Pînă una alta, electoratul e mobilizat frumos cu un NU ferm ocupației rusești și un DA libertății romanești.Patria - puterea e în trădarea Patriei...

Despre partidul lui Renato Usatîi nu o să comentez mult, dar am remarcat un rezultat cu adevărat ȘOCANT (după cum ar spune un bun prieten de-al meu: JUMĂTATE din electoratul lui Renato crede că partidul său ne poate aduce MAI APROAPE DE UE. Asta chiar dacă Renato Usatîi l-a felicitat de ziua sa de naștere pe cel mai detestat om de pe planetă – Vladimir Putin și i-a promis că va denunța Acordul de Asociere cu UE. Concluziile despre acest partid le las la latitudinea fiecăruia din voi…
Cu puțin timp înaintea apariției postării mele a apărut și un video adecvat pentru partidul PatriaSfatul meu pentru Alegerile de duminică este simplu:

VOTAȚI CONȘTIENT!
Nu pierdeți din memoria colectivă de unde a venit mereu Răul pe acest pămînt:
Foametea, Deportările cu Siberiile de gheață, Transnistria, Embargourile….

Și încă ceva esențial....


Daca aş putea, domnule, aş scrie pe ziduri, mare sa vadă tot ţăranul: „Românilor, nu vă mai alegeţi conducători care nu-şi iubesc ţara!”.PS: Citatul lui Petre Țuțea nu ține cont de naționalitate...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu