luni, 8 decembrie 2014

DESPRE VOTUL DIN CELE DOUĂ MOLDOVE

Rezultatele recentelor Alegeri în care partidele pro-europene au reușit o victorie la limită au fost analizate în diferite moduri. Un aspect extrem de interesant ce a fost scos în evidență de mai multă lume este cum a derulat votul sub aspect regional (detalii interesante si pe blogul lui Mihai Bologan), de unde am putut constata și opțiunile geo-politice ale concetățenilor noștri pe regiuni. Pe mine însă m-a intrigat încă un fapt: diferă oare cu mult votul din Moldova de la orașe comparativ cu votul din Moldova de la sate?
Pentru a-mi satisface această curiozitate am sintetizat rezultatele partidelor ce au trecut pragul electoral: PDM, PLDM, PSRM, PCRM și PL după voturile obținute în funcție de mediul de trai al alegătorilor: Urban sau Rural.
Astfel, din cele aproape 1,6 milioane de Voturi Valabil exprimate la aceste alegeri, circa 46.7% provin de la orașe, iar 53.3% de la sate. Din repartiția voturilor valabil exprimate pe partide în funcție de mediul de trai al alegătorilor prezentate în graficul de mai jos putem scoate în evidență 2 realități:
  • Liberalii și Socialiștii se bucură de o mult mai mare popularitate în mediul urban
  • Democrații, Comuniștii și parțial Liberal-democrații se bucură de u  mai mare suport la sate


În graficele de mai jos sunt reprezentate rezultatele partidelor obținute separat în mediul Urban și Rural urmare a Alegerilor din 30 Noiembrie:


Cîteva constatări urmare a rezultatelor expuse mai sus

  1. Scorul obținut de PDM la sate (19.3%) este net superior celui obținut în mediul urban, fapt pentru care acest partid ar trebui să fie cel mai preocupat de proiectele de Dezvoltare Rurală ca parte a viitoarei coaliții de guvernare. :) Mesajele sociale din campanie lansate de democrați se pare că au avut o priză mai mare la cetățenii din mediul rural, poate și pentru că aceste probleme sunt mai sensibile anume acolo.
  2. La PLDM este înregistrată cea mai mică deviație dintre scorul electoral obținut la sate (cel mai mare dintre toate partidele – 21.0%) și rezultatul din mediul urban – 19.2%, această formațiune bucurîndu-se de un suport relativ uniform în ambele medii. De aici am mai putea desprinde că înainte spre un viitor european se merge la fel atît la sat, cît șin la oraș J
  3. Despre PL în mare parte putem spune doar capitala și cam atît, întrucît 55.9% din voturile obținute de aceștea provin din mun. Chișinău. De aici a rezultat și un scor foarte bun obținut de liberali în mediul urban – 14.3%. În același timp, după datele din mediul rural formațiunea condusă de Mihai Ghimpu a obținut un scor sub limita pragului electoral – 5.6%.
  4. Comuniștii lui Vladimir Voronin au reușit să își păstreze cea mai mare parte din electorat în mediul rural. Acest fapt este probabil direct corelat și cu faptul că cea mai mare parte din persoanele vîrstnice locuiesc anume în mediul rural, iar acest segment de electorat este cel mai stabil pentru comuniști.
  5. Rezultatele consemnate de socialiștii lui Dodon (24.9% - urban, 16.6% - rural)  pentru mine sunt într-un fel paradoxale și scot în prim plan o concluzie de bază: cei de la orașe sunt mai influențabili de propaganda rusească decît oamenii de la sate. Or, după cum bine cunoaștem tema migranților a fost cap de afiș pentru socialiști, iar statisticile oficiale ne vorbesc despre faptul că mediul rural este mult mai dependent de remitențe: ¾ din muncitorii plecați peste hotare sunt de la sate, iar ca structură în total venituri remitențele ocupă o pondere de 2 ori mai mare la sate comparativ cu mediul urban. Aceste date demonstrează clar că la sate s-a votat mult mai conștient și mai pragmatic, în timp ce la orașe a prevalat mult mai mult spiritul de propagandă în opțiunile votanților. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu